Ett nav för läsning, litteratur och utgivning med effekt på ekonomin, kulturpolitiken och litteraturexporten.
Bokmässan i Göteborg är Nordens största kulturevenemang och en av de allra största bokmässorna i Europa med över 80 000 besök, 800 utställare och 300 seminarier. Varje år arrangeras tusentals programpunkter på scener och i montrar på mässgolvet, och en prominent Guest of Honour sätter sin prägel på mässan med litteratur, mat och kultur. I vårt rättighetscenter förhandlar internationella agenter rättigheter med svenska och nordiska förläggare. Bokmässan i Göteborg är ett nav för litteratur och kulturdebatt som inspirerar och väcker tankar. Genom att främja bildning, läsning och litteraturens roll i samhället gör vi tillsammans världen bättre.
Bokmässans vision är att skapa ilningar i själen genom att vara den mest inspirerande och tankeväckande upplevelsen under året. Och vi menar allvar när vi säger att vi vill göra världen bättre. Ingen annan bokmässa i världen erbjuder ett lika omfattande seminarieprogram. Bokmässan i Göteborg grundades 1985 av Bertil Falck och Conny Jacobsson, två eldsjälar med en vilja att skapa hisnande ögonblick av inspiration för bibliotekarier genom litteraturen och kulturdebatten. Sedan dess har Bokmässan vuxit enormt och är det mest mediebevakade arrangemanget i Norden.
Mässan är idag ett spännande evenemang för såväl yrkesverksamma inom kultursfären som för allmänheten. Drygt 40% av besökarna är branschbesökare och de två största grupperna bland dessa är lärare och bibliotekarier som ständigt arbetar för att våra barn ska läsa mer.
mässgolvet sjuder av liv och läslust. Här trängs fack- och skönlitteratur, barnböcker, läromedel, serier och tidskrifter med myndigheter, civilsamhälle, media och kockar.
bokmässan är en arena för inspiration där fokus är mötet mellan författare och läsare, en kompentensutvecklingsplattform för lärare och bibliotekarier, en branschfest och en höjdpunkt för den breda läsande allmänheten, ett forum för debatt och yttrandefrihet och diskussion av specifika branschfrågor samt en marknadsplats för bokförsäljning.
bokmässan i göteborg gör ett avgörande avtryck i samhällsdebatten med ett eko långt utanför Sveriges gränser. Ett kurerat seminarieprogram med över 300 samtal är hjärtat i mässprogrammet, tillsammans med tusentals scen- och montersamtal på mässgolvet. Just detta fokus på innehåll är något som gör Bokmässan i Göteborg fullkomligt unik. Här skapas de mest oväntade mötena mellan aktuella författare, forskare och journalister – vilket ger världen nya perspektiv på vår tids största ödesfrågor.
“Publiken strömmade till montern, nationella och internationella medier rapporterade, och vi fortsätter att se den nordiska litteraturen och kulturen triumfera runt om i världen.”
Isaac Bashevis Singer, Michel Ende, Neil Postman
Doris Lessing, Anthony Burgess, Régine Deforges
Tormond Haugen, Roald Dahl, Joyce Carol Oates
Joseph Brodsky, Isabel Allende, Fay Weldon
Yasar Kemal, Suzanne Brøgger, Nawal El Saadawi
Margaret Atwood, Steinunn Sigurðardóttir, Willy Brandt
Stefan Heym, José Saramago, Erika Jong
Germaine Greer, Julian Barnes, Amos Oz
Derek Walcott, Jamaica Kincaid, Ben Okri
Günter Grass, Norman Mailer, Fatima Mernissi
Seamus Heaney, Doris Lessing, Orhan Pamuk
Imre Kertész, Hanna Krall, Nick Hornby
Margriet de Moor, Günter Wallraff, Tahar ben Jelloun
Don Rosa, Uri Orlev, Ana Maria Shua
Ingo Shulze, Ingrid Noll, John le Carré
Vasil Bykov, Neil Gaiman, Kim Yong-juk
Jilly Cooper, Donna Leon, Moses Isegawa
Johannes Salminen, Eeva Kilpi, Noam Chomsky
Anna Politkovskaja, Olga Tokarczuk, Diana Gabaldon
Jeffrey Eugenides, Joanna Trollope, Märta Tikkanen
Jenny Diski, Roddy Doyle, Dario Fo
Orhan Pamuk, Jung Chang, Hanne-Vibeke Holst
Jaan Kaplinski, Desmond Tutu, Simon Sebag Montefiore
Nora Ikstena, Herta Müller, Michael Ondaatje
Rosa Montero, Isabel Allende, Robert Goddard
Nadine Gordimer, Jonathan Shapiro, Denis Mukwebe
Uwe Timm, Nina Hagen, Herta Müller, Jonathan Franzen, Sofi Oksanen
Tomas Tranströmer, Steinunn Sigurðardóttir, Erlend Loe
Mircea Cărtărescu, Karl-Ove Knausgård, Richard Ford
Michel Laub, Desmond Tutu, Conn Iggulden
Péter Esterházy, Masha Gessen, Antony Beevor
Patti Smith, Lisa Jewell, Oscar Nakasato
Arundhati Roy, Sally Rooney, Tarja Halonen
Philippe Sands, Sergej Lebedev, Alan Rusbridger, Jacqueline Woodson
Han Kang, Samar Yazbek, David Nichols
Jonathan Safran Foer, Salman Rushdie, Svetlana Alexievich
Jonathan Franzen, Kim Thúy, Vigdis Hjort
Varje år präglas hela bokmässan av ett tema - Guest of Honour - ett specifikt land eller språk, region eller kultur. Landet får en centralt placerad grandios monter som drar blickarna till sig, mat i serveringar på mässan präglas av landets matproduktion, uppläsningar och artister från landet lyfts fram under VIP-mottagningar och invigningen av hela Bokmässan sker i temalandets monter med både nationella och internationella blickar på sig från kulturarbetare, författare, journalister, politiker och läsare.
Som vår prominenta Guest of Honour får ni en unik möjlighet att marknadsföra ert land, kultur, litteratur och författare till mer än 82 000 besökare och över 700 journalister. Bokmässan genererar över 7000 artiklar i media och vår agenda är att alltid uppmärksamma årets Guest of Honour.
2022 års Guest of Honour, Sydafrika, arrangerade själva 30 programpunkter och inspirerade till ytterligare 70 aktiviteter på andra scener. Detta genererade ett stort genomslag före och under mässan, både i folkmun och i media.
“Vårt deltagande som hedersgäst i årets Bokmässa har varit en ovärderlig möjlighet för koreanska författare och förläggare som fått chansen att möta svenska folket. Jag hoppas att fortsatt utbyte mellan våra utgivare och länder kommer att lägga grund för ett gemensamt arbete för en framtid av böcker, läsning, fred och demokrati”
Inför året då Guest of Honour presenteras planeras flera uppmärksammade aktiviteter för att förbereda litteratur- och kulturaktörer på temat som ska introduceras på den nordiska marknaden. Gemensamt planerar vi representation på International Rights Center för att redan i tidigt skede öka intresset för landets litteratur bland nordiska agenter. Vi planerar flera delegationer bestående av författare, journalister och agenter som besöker temalandet och vi utformar en gedigen kommunikationsplan. Under genomförandet är all uppmärksamhet riktad mot vår Guest of Honour.
deltagandet ger stora möjligheter att skapa uppmärksamhet runt författare knutna till landet eller organisationen före, under och efter mässan. Det innebär också en möjlighet till fler översättningar. Bokmässan och vår Guest of Honor arbetar nära tillsammans för att skapa positiva effekter i nordisk förlagsbransch, för ett framgångsrikt samarbete som är positivt för båda parter.
Tidigare Guest of Honour: Brasilien, de nordiska länderna, Estland, Lettland, Litauen, Nederländerna, Polen, Rumänien, Spanien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Tyskland, Ungern och kulturinstitutionen Judisk kultur i Sverige.
Bokmässan i Göteborg är också den viktigaste marknadsplatsen för nordisk litteratur. I Sverige är nästan var femte bok översatt från ett annat språk. Av svenska och utländska berättare representerade utländska författare 58% av försäljningen.
På International Rights Center (IRC) möts en mängd agenter och förlag från hela världen för att köpa och sälja rättigheter. Ett utmärkt tillfälle för affärsmöjligheter och nätverkande. IRC är känt i den globala bokbranschen som ett intensivt
men samtidigt lugnt/ostört, personligt och kvalitativt rättighetscenter. Här kommer agenterna nära varandra och har direkt access till utställningsgolvet.
Fellowship programmeFör att öka kunskapen om svensk litteratur och den svenska bokmarknaden internationellt arrangerar Kulturrådet och Bokmässan i Göteborg ett fellowship-program för översättare från svenska till andra språk, och agenter från länder utanför Norden.
Välkommen till göteborg – en skärgårdsstad mitt i Norden. Göteborg som kallas ”Lilla London” är i ständig tillväxt och Sveriges näst största stad – en föregångare inom hållbarhet i en av Europas snabbast växande regioner.
”Här ska staden ligga” sa redan Gustav II Adolf när staden Göteborg grundades och fick sina stadsprivilegier 1621. Sen dess har mycket hänt och Göteborg erbjuder idag två världsledande universitet, Sveriges ledande innovationsmotor med tre Science Parks, Nordens största hamn och dessutom är Göteborgs stad utsedd till världens mest hållbara stad sex gånger i rad. Här finns såväl globala företag inom fordonsindustrin och Life Science.
men framför allt är Göteborg staden där vi läser för våra barn och där boken är utgångspunkten för att varje barn får en god start i livet. I över 25 år har Göteborg varit en fristad för förföljda och hotade konstnärer och författare, en stad som alltid försvarar det fria ordet. Att Göteborg är utsedd till Unesco City of Literature känns självklart.
Bokmässan i Göteborg arrangeras centralt i Göteborg, på Svenska Mässan – som erbjuder den bästa helhetsupplevelsen mitt i Göteborgs hjärta. Allt finns under ett tak – Bokmässan, hotell, restauranger, spa och allt annat som kan behövas under intensiva bokdagar. Bara 15 minuter från flygplatsen.
“Göteborg fortsätter att utvecklas enormt från internationell handels- och industristad till en kreativ stad med stor gastronomi och nya reseanledningar. Upplevelseindustrin står sig stark och här är Bokmässan en viktig del. Den bidrar till Göteborgs mångsidiga identitet och attraktionskraft genom att vara Nordens största kulturevenemang."
välkommen till sverige – ett av världens mest konkurrenskraftiga och internationella länder och ett av världens mest jämställda och demokratiska länder. Idag bor drygt 10 miljoner människor i Sverige, Nordens största befolkning. Vi har blivit fler svenskar sedan 2000-talets början, framför allt för att fler har invandrat hit än utvandrat.
När det gäller tillgång till utbildning, livslängd och levnadsstandard hör Sverige i dag till de tio högst rankade länderna i världen.
En stark vilja att uppleva och delta i världen definierar oss – upp till 90% talar engelska, en siffra som är jämförbar med Kanada. Kanske är det våra positiva erfarenheter av förändring som driver oss: på mindre än ett århundrade stöpte industrialisering, post-industrialisering, utbildningssystemet, demokratiseringsprocessen och andra steg mot ett mer jämställt samhälle om Sverige till det land det är idag.
öppenhet inför nya upplevelser definierar också vårt starka förhållande till naturen – i litteraturen liksom i livet har det nordiska landskapet en speciell plats i våra hjärtan. Som svenskar är vi inte bara stolta över dess skönhet, utan över vår generösa Allemannsrätt, och arbetet som gjorts och görs för att bevara naturen, dess luft och vattenvägar.
Sverige är ett exportberoende land, främst inom elektronik, maskiner, bilar, papper, järn och stål men har också rönt stora framgångar internationellt med export av svensk kultur, inte minst för våra framgångsrika författare. Namn som August Strindberg, Selma Lagerlöf och Astrid Lindgren, men också senare författarskap som Stieg Larsson, Henning Mankell och Camilla Läckberg och många, många fler är lästa över hela världen. Och i Sverige ökade faktiskt bokläsningen 2021 med 6,3% jämfört med året innan. (enl Förläggarföreningens statistik.)
Alla är här. Nobelpristagare och världsledare, företagsledare, politiker, författare, forskare, hela förlagsbranschen, journalister media, opinionsbildare och alla vi som älskar böcker. Boken och litteraturen är utgångspunkten för mötet och författaren står i centrum. Vi ska fortsätta att skapa ilningar i själen och samtidigt se till att göra världen litebättre. Vi ska se till att Göteborg har en given plats som kulturellt epicentrum i norra Europa genom Gothenburg Book Fair.
FRIDA EDMAN är en erkänd ledare med vid erfarenhet av evenemang, möten och utveckling inom utbildning, media och kultursektorn. Sedan hennes utnämning till Bokmässedirektör 2017 har Edman arbetat tillsammans med teamet för att ta evenemanget in i framtiden genom en rad utvecklingsinitiativ som har satt Göteborgs Bokmässa på den internationella förlagskartan. Edman var en av initiativtagarna till ansökan när Göteborg utsågs till UNESCO litteraturstad och är fortsatt en stark och drivande kraft i den samlade arbetsgruppen av litterära aktörer i Göteborg har Frida tilldelats Göteborgs stads förtjänsttecken bland annat för sin initiativkraft och starka engagemang i att etablera Göteborg som en litteraturstad i världsklass.
OSKAR EKSTRÖM har en lång och gedigen erfarenhet av att producera samtal, debatt och film, både i Sverige och internationellt. Under närmare tjugo år har han samarbetat med svenska förlag och andra kulturaktörer och har idag ett omfattande nätverk inom bokbransch, media och civilsamhälle. Han har även varit projektledare för stora internationella projekt med inriktning mot litteratur och mänskliga rättigheter, bland annat med fokus på fristäder för förföljda författare. Ekström har en utvecklande, strategisk roll på Bokmässan vid sidan om arbetet med att leda teamet som ansvarar för att kurera det signifikanta seminarieprogrammet som fungerar som ett nav för Sveriges kulturliv.